Funkcja kwadratowa
sabina: Pomozcie mi . Ja sprawdze jak sie to rozwiazuje,
Wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem funkcji f.Przedstaw funkcje f w
postaci kanonicznej.
g/ f(x) = x2 −x,
h/ f(x) = −2x+6x,
i/ f(x) = 3x2 − 8.
Bardzo prosze ...
17 kwi 21:33
irena_1:
g)
f(x)=x
2−x
a=1
b=−1
c=0
Δ=(−1)
2−4*1*0=1
18 kwi 13:54
irena_1:
h)
f(x)=−2x
2+6x
Δ=6
2−4*(−2)*0=36
18 kwi 13:56
irena_1:
i)
f(x)=3x2−8
W=(0; −8)
f(x)=3x2−8
18 kwi 13:57
krystek:
| | −b | | −Δ | |
Postać kanoniczna y=a(x−p)2+q gdzie p= |
| q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
18 kwi 13:59