Geo analityczna Rozszerzenie
parzon: W czworokącie ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S(4,4) i dzielą się tak, że |SB|
= |SD| = 2√5 oraz |AC| = 3|SC|. Przekątna BD zawiera się w prostej o równaniu x + 2y −12 =
0, zaś A(−2,−8)
a) wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków
b) oblicz pole czworokąta.
17 kwi 21:12
Aga1.:

| | −1 | | −1 | |
B(x, |
| x+6), B lezy na prostej y= |
| x+6) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
ISBI=√(x−4)2+(− |
| x+2)2=2√5 |
| | 2 | |
Otrzymasz dwa rozwiązania (0,6) lub (8,2)
C wyliczysz z wektorów
AC→=3*SC→
[x+2,y+8]=3[x−4,y−4]
x+2=3x−12, y+8=3y−12
C(7,10)
b)Zastosuj wzór na pole deltoidu.( przekątne obliczysz ze wzoru na długość odcinka)
18 kwi 10:37