Wyznacz wzór funkcji f w postaciach iloczynowej i kanonicznej.
Madzik:

Na rysunku przedstawiono fragment paraboli, która jest wykresem funkcji kwadratowej f. Znajdz
drugie miejsce zerowe tej funkcji. Wyznacz wzór funkcji f w postaciach iloczynowej i
kanonicznej.
Czyli tak:
miejsca zerowe to x=0 i x=−4
widać współrzedne wierzchołka więc, możemy wyliczyć część postaci iloczynowej bez współczynnika
a y=a(x+2)
2+2 i co dalej , jak obliczyć a i tą postać iloczynowa?
17 kwi 21:11
MefixD: jak juz tyle masz to do rownania wstaw współrzędne pkt ktory sie zawiera w tej paraboli(np
(−4;0) ) i obliczysz a
17 kwi 21:16
Madzik: ok już mam, a aby obliczyć postać iloczynową to teraz musze zamienić najpierw na ogólna i potem
na iloczynową, tak?
17 kwi 21:20
MefixD: dokladnie tak
17 kwi 21:21
Madzik: ok, dzięki

już działam
17 kwi 21:26