Groszek: √x2+10x+25=3
17 wrz 15:50
Groszek: pomóżcie prosze..
17 wrz 15:51
^^: √x2+10x+25=3
17 wrz 16:02
Mycha: √(x+5)2=3
|x+5|=3
x+5>=0 lub x+5<0
x+5=3 x+5=-3
x>-5 x<-5
x=-2 x=-8
czyli x=-2 lub x=-8
17 wrz 16:05
Groszek: dzięki
17 wrz 17:25
Groszek: a może to Ix-2I-Ix+1I=0
17 wrz 17:26
Groszek: to rozwiązanie Mychy chyba mi nie pasuje
17 wrz 17:47
Mycha: nie wiem dlaczego Ci nie pasuje. Podstaw sobie za x -2 lub -8 i zobaczysz ze pasuje
17 wrz 23:04
Mycha: |x-2|-|x+1|=0
x-2>=0 x-2<0 x-2>=0 x-2<0
x+1>=0 x+1>=0 x+1<0 x+1<0
x-2-x-1=0 -x+2-x-1=0 zbior pusty -x+2+x+1=0
x>=2 -1<=x<2 x<-1
0=3 x=1/2 0=-3
sprzecznosc sprzecznosc
x=1/2
17 wrz 23:10
Groszek: dzieki
19 wrz 18:09