log
blan: Logarytmy
Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2+b
rozwiąż nierówność log1/2 7*W(x)>0
1/2 w podstawie
obliczyłam a i b
a=7
b=−36
i to jest dobrze
17 kwi 21:01
Basia:
W(x) = (x−2)(x+3)(x+6)
log1/2 7(x−2)(x+3)(x+6) > log1/21
7(x−2)(x+3)(x+6) < 1
7(x3+7x2−36)−1 < 0
7x3 + 49x2 −253 < 0
wygląda paskudnie; czy to szkolne zadanie ?
17 kwi 21:16
blan: zadanie z aksjomatu do matury rozszerzonej
17 kwi 21:18
Basia:
nie mam pojęcia jak to szkolnymi metodami rozwiązać
próbowałabym rachunkiem pochodnych, a i to byłoby, zdaje się, niełatwo
na pewno nie ma tam jakiegoś błędu ?
0 < 7W(x) < 1
0 < W(x) <
17
nie wiem

17 kwi 21:44
17 kwi 21:49
ICSP: nawet do wolframa wklepać nie potrafią
17 kwi 21:55
blan: wiesz dobrze jest przepsiane nie wiem czemu nikomu nie wychodzi
18 kwi 09:27
aniabb: a jak tam nawiasy są? bo może to po prostu ( log
1/27 ) • W(x) >0 czyli nieco udziwnione
W(x)>0
18 kwi 09:31
krystek: @Blan a Ty wyliczysz? Masz odpowiedzi Autorytetów na tym forum.
18 kwi 09:31
aniabb: zwłaszcza że to rozszerzenie to mogli taki kwiatek dodać dla zmylenia
18 kwi 09:36
blan: nie ma tam żadnych nawiasów
18 kwi 14:50
blan: ale wiecie co to jest dziwne bo dałam to zadanie koledze który jest naprawdę dobry i tak samo
mu ni ewychodzi
18 kwi 14:51
aniabb: jak nie ma nawiasów to tak jak napisałam..log dotyczy tylko 7
log1/27 • W(x) > 0 ⇔ W(x)>0
18 kwi 22:32
ICSP: Aniu ale znak nierówności to trzeba jednak zmienić
18 kwi 22:39
aniabb: aaaaaaaa i tu był ten haczyk

skoncentrowałam się na podkreślaniu że są to rzeczy
rozłączne..nie liczyłam
19 kwi 08:45