Znajdź trzy liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
wajdzik: Znajdź trzy liczby tworzące ciąg arytmetyczny,wiedząc, że ich suma jest równa 3, zaś suma
kwadratów tych liczb wynosi 35.
a+b+c=3
a2+b2+c2=35
a=a1, b=a2, c=a3
{a1+a1+r+a1+2r=3
{a12+(a1+r)2+(a1+2r)2=35
{3a1+3r=3 /:3]
{a12+a12+2a1r+r2+a12+4a1r+4r2=35
{a1+r=1
{3a12+6a1r+5r2=35
3(1−r)2+6r(1−r)+5r2=35
3−6r+3r2+6r−6r2+5r2=35
2r2−32=0
2(r2−16)=0
2(r−4)(r+4)=0
r=−4 V r=4
a1=1−r
a1=1−4=−3 V a1=1+4=5
a2=a1+r=−3+4=1
a3=a1+2r=−3+8=5
Mam teraz takie pytanie. Bo przy wyliczeniu a1 mam już −3 oraz 5.
W odpowiedziach mam takie liczby: −3,1,5.
Na przykład a2=a1+r=(teraz podstawiam 5)=5−4=1 wychodzi tak samo.
a3=a1+2r=(również 5)=5−8=−3 Teraz tutaj wychodzi −3.
Czy wszystko tutaj jest ok?
17 kwi 21:00
Dominik: wg mnie sa dwa takie ciagi
−3, 1, 5
5, 1, −3
17 kwi 21:03
wajdzik: Do tego samego zmierzam, nie wiem czemu jest taka odpowiedź z tyłu. Rozwiązałem już bardzo dużo
zadań i nigdzie nie było błędów. Czyżby to był pierwszy?
17 kwi 21:06
Dominik: jesli dokladnie przepisales tresc zadania to najprawdopodobniej tak.
17 kwi 21:24