wartość bezwzględna.
Perpetuo: rozwiąż równanie :
x3−|x2−2x|=0
17 kwi 20:55
Perpetuo:
17 kwi 21:00
Perpetuo: jakby ktoś mógł krok po kroku :C
17 kwi 21:03
Dziabong: Wydaję mi się, że możesz przenieść |x2−2x| na prawo i po prostu skorzystać z definicji.
17 kwi 21:06
Perpetuo: mogę zrobić tak ? :
x(x−2)=x3
wtedy x=0 i x=2 i to na oś i warunki ?
17 kwi 21:08
Dziabong: x3=|x2−2x|
x2−2x= −x3 v x2−2x=x3
Potem wszystko porządkujesz, x przed nawias i masz równanie kwadratowe w nawiasie.
17 kwi 21:11
Perpetuo: hmm no dobra. dzięki ^^
a ten ? :
|x|3−2x2+5|x|−10=0 ?
17 kwi 21:16
ziomek: x
3−|x(x−2)|=0
masz dwa przypadki
1. dla x∊(−
∞;0)∪(2;+
∞)
(przepisujesz bez zmian, uwzględniając minus przed modułem)
x
3−x
2+2x=0
x(x
2−x+2)
Δ<0 x=0 nie należy do 1.
2. dla x∊<0;2>
(przed modułem dajesz minus, dwa minusy to plus

)
x
3+x
2−2x=0
x(x
2+x−2)=0
x
0=0 (należy do 2.)
Δ=9
√Δ=3
x
1=−2 (nie należy do 2.)
x
2=1 (należy do 2.)
Odp. x=0 ∨ x=2
17 kwi 21:16
Perpetuo: hmm no dobra. dzięki ^^
a ten ? :
|x|3−2x2+5|x|−10=0 ?
17 kwi 22:20
Perpetuo: chciałam znowu podziekować za pomoc a dodał mi się poprzedni post. wybaczcie xD
17 kwi 22:21
Perpetuo: a mam jeszcze pytanko. dlaczego w drugim przypadku jest dany minus przed modułem ?
17 kwi 23:16
pigor: ... no to, np. tak:
|x|3−2x2+5|x|−10=0 ⇔ |x|
3−2|x|
2+5|x|−10=0 ⇔ |x|
2(|x|−2)+5(|x|−2)= 0 ⇔
⇔ (|x|−2) (x
2+5)= 0 ⇔ |x|=2 ⇔
x= −2 lub
x=2 ⇔
x∊{−2,2} . ...
17 kwi 23:46