matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczba całkowita
Ala:
Dana jest liczba a=
√
2−2
√
5
2
−2
√
5
Wykaż, że liczba a jest calkowita ( 2−2 pierwiastki z 5 powinno być w nawiasie)
17 kwi 20:54
Aga1.:
Wskazówka
√
(2−2
√
5
)
2
=I2−2
√
5
I=2
√
5
−2.
18 kwi 10:39