pomocy
Marcin: przyprostokątne trójkąta ABC mają długość 10 i 24. przeciwprostokątna trójkąta KLM podobnego do
niego ma długość 39. Oblicz pole trójkąta KLM
17 kwi 20:48
Krzysiek : Policz dlugosc przeciwprostokatnej trojkata ABC z tw. Pitagorasa
2. Stosunek przeciwprostokatnej trokata KLM do przeciwprostokatnej trokata ABC jest rowny skali
| | 39 | |
podobienstwa k to nasze k= |
| |
| | wyliczona dlugosc przeciwprostokatnej trojkata ABC | |
3. policz pole trojkata ABc
4. Majac policzone pole trojkata ABC mozemy teraz bez problemu policzyc jakie jest pole
trojkata KLM wiedzac ze stosunek pol jest rowny kwadratowi skali podobienstwa
k czyli skale podobienstwa masz juz wyznaczona . . Pole trojkata ABC masz wyznaczone to
| | Pole trojkKLM | |
mozemy zapisac ze k2= |
| i ztego wyznacz pole trojkata KLM . |
| | Pole trojkABC | |
Proste?. Pewnie ze tak.
17 kwi 21:24
jaa:): dla mnie nie
17 kwi 21:26
Krzysiek : No to czego nie rozumiesz .
17 kwi 21:31
jaa:): mógłbyś mi to napisać jak ma być ? nie umiem tego zrobić, prosze pomóż
17 kwi 21:33
Krzysiek : . No to liczysz przeciwprostokatna trokABC −oznaczmy ja jako c no to c
2=10
2+24
2=676
no to c=
√676=26
| | 39 | |
Teraz punktnr2 k= |
| =1,5 |
| | 26 | |
Teraz punkt nr3 liczymy pole trojkABC przykmijmy za podstawe 24 wiec a=24 no to w takim
razie druga przyprostokatna bedzie wyskoscia tego trojkata bo to jest trojkat prostokatny
czyli h=10
| | 1 | | 1 | |
Terraz z ewzoru P= |
| a *h= |
| *24*10=12*10=120 |
| | 2 | | 2 | |
Zauwaz ze samo CI wyjdzie gdy przyjmiesz za a=10 i h=24.
| | P trojk KLM | |
Punkt 4 . k2= |
| to z tego P. TROjk. KLM= k2*P. Trojk. ABC to |
| | P.trojkABC | |
P>trojk KLM=1,5
2*120= a to juz sobie policz ile to jest
Jest jeszcze prostszy sposob na zrobienie tego zadania a mianowicie taki
Punkt 1 i 2 tak samo. w celu wyznaczenia skali podobienstwa. . Obliczylismy ze
k=1,5 . Teraz zeby trojkat ABC byl podobny do trojkata KLM to jesli przeciwprostokatne sa
podobne w skali k=1,5 bo zobacz przeciwprostokatna trojk. ABC =29 to 26*1,5=39 i tyle =
przeciwprostokatna trojkata KLM.
WObec tego takze obydwie przyprostokatne musza byc podobne wskali k=1,5
To teraz ta przyprostokatna w trojkacie ABC ktora ma dlugosc 10 w trojkacie KLM bedzie miala
dlugosc 10*k=10*1,5=15
Natomiast ta przyprostokatna ktorz w trojkacie ABC wynosi 24 w trojkacie KLM bedzie miala
dlugosc 24*k=24*1,5=36
| | 1 | | 1 | |
No to teraz wzor na pole trojkata KLM P= |
| a*h= |
| *15*36.= policz samemu WIec |
| | 2 | | 2 | |
porownaj czy wyszlo to samo w obu sposobach . DRugi sposob bylo wiecej pisania niz liczenia
17 kwi 22:07
jaa:): dzieki wielkie
18 kwi 19:17