yyyyyyy
Martaaa95: 1.Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma pole boczne równe polu podstawy. jaka jest objętość,
jeżeli krawędź podstawy ma długość 5.
2. Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzna przechodzącą przez przeciwległe
krawędzie ścian bocznych. Otrzymany przekrój jest trójkątem prostokątnym. Jakie jest pole i
objetość ostrosłupa, jeżeli krawędź podstawy ma długość 3√2 ?
17 kwi 20:48
dero2005:

a = 5
12a*h = 3a
2√3
12*5h = 3*5
2√3
60h = 75
√3
17 kwi 21:44
dero2005:

a = 3
√2
d = a
√2 = 3
√2√2 = 12
d
2 = 2l
2
l
2 = U}d
2}{2} = 72
l = 6
√2
h =
√l2 − (d2)2 =
√72 − 36 =
√36 = 6
| | 9 | |
hs = √h2 + (a2)2 = √36 + 92 = |
| √2 |
| | 2 | |
| | a2*h | | (3√2)2*6 | |
V = |
| = |
| = 36 |
| | 3 | | 3 | |
P
c = a
2 + 2a*h
s = (3
√2)
2 + 2*3
√2*
92√2 = 72
17 kwi 21:57
Martaaa95: ślicznie dziekuje

!
17 kwi 22:01
Mila: Dero, masz chyba błąd, d=6?
17 kwi 22:25
Mila: Martusiu, znowu powtórzyłaś zadania, masz rozwiązane w innym wątku.
17 kwi 22:27
dero2005:
dziękuję Mila za poprawkę, chyba czas już spać bo za dużo błędów rachunkowych robię
17 kwi 22:34
Mila: Dero, ten edytor znakomicie pomaga swoimi znaczkami w robieniu błędów.
Zobacz jeszcze do Pawła, nie mam nerwów do piętrusów.
17 kwi 23:04