równanie wykładnicze - PROBLEM
Maxim: (√2+1)x + (√2−1)x − 6 = 0
Podstawiam pod t=(√2+1)x i osiągam coś takiego
(√2+1)x=3−√2 v (√2+1)x=3−√2
Nie wiem jak to rozwiązać ; (
17 kwi 20:43
Mila: | | 1 | | √2−1 | | √2−1 | |
( spr. |
| * |
| = |
| =√2−1) |
| | √2+1 | | √2−1 | | 2−1 | |
(
√2+1)
x=t, t>0
t
2−6t+1=0
Δ=36−4=32,
√32=4
√2
| | 6−4√2 | | 6+4√2 | |
t= |
| lub t= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
t=3−2
√2 lub t=3+2
√2
(
√2+1)
x=3−2
√2 lub (
√2+1)
x=3+2
√2
(
√2+1)
x=(
√2−1)
2 lub (
√2+1)
x=(
√2+1)
2
| | 1 | |
(√2+1)x= |
| lub x=2 |
| | (√2+1)2 | |
x=−2 lub x=2
18 kwi 17:57