rozwiaż rownainie
zdraca: 54x4 = 27x3 + 2x − 1
17 kwi 20:25
zdraca: pomocyyyyyyy
17 kwi 20:31
politechniczny :
54x
4−27x
3−2x+1=0
27x
3(2x−1)−(2x−1)=0
(2x−1)(27x
3−1)=0
dokończ stosując wzór skróconego mnożenia
a
3−b
3
17 kwi 20:33
krystek: 27x3(2x−1)+1(2x−1)=0 i dalej licz
17 kwi 20:33
pigor: ..., np.
54x4= 27x3+2x−1 ⇔ 54x
4−27x
3−)2x−1)= 0 ⇔ 27x
3(x−1)−1(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(27x
3−1)= 0 ⇔ (x−1)(3x−1)(9x
2+3x+1)= 0 ⇔ x−1=0 lub 3x−1=0 ⇔
⇔
x=1 lub
x=13 ⇔
x∊{1, 13) . ...
17 kwi 20:33
pigor: ... oczywiście powinno u mnie być (2x−1) , przepraszam i znikam z forum . ...
17 kwi 20:35
politechniczny : @krystek wszystko pięknie ładnie ale tam jest − zamiast +
17 kwi 20:35
politechniczny : @krystek wszystko pięknie ładnie ale tam jest − zamiast +
17 kwi 20:35
krystek: Ok .Dzięki za czujnośc
17 kwi 20:36
politechniczny :
17 kwi 20:38