jak to uprościć ?
ja: a1*a3=225
a2+a4=180
a1*a1*q2=225
a1*q+a1*q3=180
...
a1*q/1+q2=5/4
co z tym dalej?
17 kwi 20:21
Eta:
a1*a1*q2= (a1q)2= a2=225 ⇒ a2=15 v a2= −15
to a4= 165 v a4= 195
17 kwi 20:29
Basia:
pierwsze
a12q2 = 225
(a1q)2 = 225
a1*q = 15 lub a1*q = −15
drugie
a1*q (1+q2) = 180
i dwa przypadki:
15(1+q2) = 180 lub −15(1+q2) = 180 sprzeczność
1+q2 = 12
dokończ już sam
17 kwi 20:32
Mila:
a12*q2=225⇔
(a1*q)2=225⇔a22=225⇔
a2=15 lub a2=−15
a4=180−15 lub a4=180+15
17 kwi 20:32
ja: dzięki za odp. tylko właśnie doszedłem do tego samego i w odpowiedziach jako a4 jest 135. a po
kolei to 5 15 45 135 albo −5 15 −45 135 to q=3, a nam wychodzi że q= √11
17 kwi 20:45
Basia: a na pewno wszystko dobrze przepisałeś ?
podaj może pełną treść zadania
17 kwi 20:51
ja: Znajdź 4 wyrazy tworzące ciąg geometryczny wiedząc, że iloczyn pierwszego i trzeciego wyrazu
wynosi 225, a suma drugiego i czwartego wyrazy jest równa 180.
17 kwi 20:56
Basia:
wszystko dobrze zapisałeś
ale treść nie zgadza się z odpowiedzią
15+135 = 150 a nie 180
prawdopodobnie błąd jest w treści i miało być a2+a4 = 150
wtedy
15(1+q2) = 150
1+q2 = 10
q2 = 9
q = 3 lub q=−3
i masz tak jak napisano
17 kwi 21:00
Basia:
albo suma trzeciego i czwartego = 180
też będzie dobrze
jakiś błąd drukarski
17 kwi 21:02
ja: no to ładnie... człowiek siedzi myśli co robi źle czy już jest aż tak walnięty czy co a tu
sobie takie coś

nawet nie pomyślałem żeby to sprawdzić no bo jak to błąd w treści.

Dziękuję bardzo, bardzo
17 kwi 21:07
ja: no to ładnie... człowiek siedzi myśli co robi źle czy już jest aż tak walnięty czy co a tu
sobie takie coś

nawet nie pomyślałem żeby to sprawdzić no bo jak to błąd w treści.

Dziękuję bardzo, bardzo
17 kwi 21:07