Rownanie wykladnicze
MefixD: Prosze o rozwiazanie rownac, badz podanie wskazowek jak to zrobic.
| | 3x+2 | | 3x−2 | |
a)U{3x+2} / {3x+3}=U{3x−2} / {3x −3} |
| = |
| |
| | 3x+3 | | 3x −3 | |
| | 1 | |
b)U{1} / {2x−2}+21−x=1 |
| +21−x=1 |
| | 2x−2 | |
c)U{3
x2−2+5} / {3
x2−1−9}=U{14} / {3(3
x2−2−3)}
| | 3x2−2+5 | | 14 | |
|
| = |
| |
| | 3x2−1−9 | | 3(3x2−2−3) | |
d)U{3} / {2
√x+2−1}+U{1} / {2
√x+2+1}=U{18} / {2
2√x+2−1}
| 3 | | 1 | | 18 | |
| + |
| = |
| |
| 2√x+2−1 | | 2√x+2+1 | | 22√x+2−1 | |
napisalem z ulamkami i ze znakiem dzielenia bo w mianowniku nie widac za dobrze ze liczba jest
do potegi w niektorych przypadkach.
Prosze o pomoc w rozwiazaniu.
17 kwi 20:10
MefixD: prosze o pomoc
17 kwi 20:47
zombi: a) x≠1 podstawienie t=3x
17 kwi 20:49
MefixD: no ok, 1 zrobilem, a to "b" jak?
17 kwi 21:05