Wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których: 1) zbiór rozwiązań nierównośc
ziomek: Wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których:
1) zbiór rozwiązań nierówności (m−1)x
2+(m+ 2)x+m−1≤0 zawiera się w zbiorze rozwiązań
17 kwi 20:01
Basia:
rozwiąż najpierw drugą nierówność; podaj wyniki
17 kwi 20:37
ziomek: wyszło mi dość dziwnie −> x∊(−∞;−1−2√3)∪(−1+2√3;+∞)
17 kwi 20:52
ziomek: widzę już błąd zaraz poprawię
17 kwi 20:55
ziomek: x∊<−2;0>
17 kwi 20:57
ziomek: nie mogę nigdy w tego typu zadaniach ogarnąć założeń
17 kwi 21:18
17 kwi 22:00
Basia:
dobrze
i teraz mamy nierówność
(m−1)x2+(m+ 2)x+m−1≤0
m=1 odpada bo wtedy mamy
3x ≤ 0
x∊(−∞,0) ⊄ <−2;0>
m−1 < 0 też odpada bo wtedy albo x∊R (dla Δ<0), albo x∊R\{x0} (dla Δ=0),
albo x∊(−∞.x1)∪(x2;+∞)
a to nie są podzbiory <−2;0>
czyli musi być:
1. m−1>0
2. dla Δ<0 zbiór rozwiązań jest zbiorem ∅⊂<−2;0>
(z punktu widzenia rachunku zbiorów, nie wiem jak to się w szkole traktuje)
3. dla Δ=0 musi być x0∊<−2;0>
4. dla Δ>0 musi być −2≤ x1 < x2 ≤ 0
i masz taką konstrukcję
(1) i [ (2) lub (3) lub (4) ]
jeżeli ten zbiór ∅ nie pasuje wyrzuć warunek (2) i będzie
(1) i [ (3) lub (4) ]
17 kwi 22:13
ziomek: wyszło mi:
Δ>0
−3m2=12m>0
m∊(0;4)
i teraz nie wiem co z x1 i x2, próbuję liczyć z −b+√Δ2a i −b−√Δ2a ale wychodzą
mi jakieś dziwne rzeczy...
17 kwi 23:46
ziomek:
18 kwi 00:10
ziomek:
18 kwi 00:58
Basia:
z (1) masz m>1
z (2) masz m∊(−
∞;0)∪(4;+
∞)
z (3) masz m=0 lub m=4
dla m=0 x
0 = 2∉<−2;0> czyli odpada
dla m=4 x
0 = −2 ∊<−2;0> czyli m=4 spełnia warunki zadania
z (4) masz m∊(0;4)
−4 ≤x
1+x
2≤0 i x
1*x
2 ≥0
| | −m−2 | | m−1 | |
−4 < |
| <0 i |
| ≥0 ( to zawsze zachodzi |
| | m−1 | | m−1 | |
tę nierówność musisz rozwiązać
pamiętaj, że m−1>0
−4(m−1) < −m−2 < 0
−4m+4 < −m − 2 < 0
−3m < −6
m>2 i −m<2
m>2 i m>−2
m>2
czyli (4) ⇔ m∊(2;4)
i teraz
m>1 i [ m∊(−
∞;0)∪(4;+
∞) lub m=4 lub m∊(2;4) ] ⇔
m>1 i m∊(−
∞;0)∪(2;+
∞) ⇔ m∊(2;+
∞)
o ile się nie pomyliłam; musisz posprawdzać
18 kwi 01:15
Ola: Dlaczego nie rozpatrujemy paraboli, która ma ramiona skierowane ku dołowi, skoro rozwiązaniami
równania mają być wartości ujemne
27 kwi 23:03
Mateusz:
Przypadek liniowy → m = 1
3x ≤ 0 ⊄ <−2;0>
Dla m ≠ 1:
Obserwacja: gdy ramiona paraboli skierowane są w dół, rozwiązanie nierówności wykracza
poza <−2;0>, a wynosi <−
∞;α> ∪ <β;+
∞>, gdzie α,β∊ℛ
Zatem (m−1) > 0 ⇔ m > 1
Δ = −3m
2 + 12
Dla delty ujemnej nie rozwiązania nierówności zawierają się w zbiorze pustym, który
zawiera się w każdym zbiorze, zatem dla Δ < 0 ⇒ x∊ ∅ ⊂ <−2;0>
Wykluczając m ≤ 1, warunki zadania są spełnione dla m ∊ (4; +
∞)
Gdy Δ = 0 i m > 1, m = 4
wtedy 3x
2 + 6x + 3 ≤ 0
x
2 + 2x + 1 ≤ 0
(x + 1)
2 ≤ 0
zatem x ∊ {1} ⊂ <−2;0>, a warunki zadania są spełnione dla m = 4
Gdy Δ > 0 i m > 1, m ∊ (1;4) oraz x
1 < x
2 ⇒ x
1 ≥ −2 i x
2 ≤ 0
rozwiązujemy
| ⎧ | x1=−m−2−√−3m2+12m2m−2≥−2 | |
| ⎩ | x2=−m−2+√−3m2+12m2m−2≤0 |
|
Jako że posiadamy potrzebne założenia, dla których zawsze:
2m−2 > 0,
−3m
2 + 12 m ≥ 0,
możemy bezpiecznie rozwiązać ten układ
| ⎧ | −m−2−√−3m2+12m≥=−4m+4 | |
| ⎩ | −m−2+√−3m2+12m≤=0 |
|
| ⎧ | √−3m2+12m≤3m−6 | |
| ⎩ | √−3m2+12m≤m+2 |
|
| ⎧ | −3m2+12m≤9m2−36m+36 | |
| ⎩ | −3m2+12m≤m2+4m+4 |
|
| ⎧ | 12m2−48m+36≥0 | |
| ⎩ | 4m2−8m+4≥0 |
|
| ⎧ | m ∊ (−∞;1> ∪ <3;+∞) | |
| ⎩ | m ∊ ℛ |
|
warunki zadania są spełnione dla m ∊ <3;4)
Sumując wszystkie przypadki otrzymujemy m ∊ <3;+
∞)
5 lut 23:04