Chemia
Licealista_Theosh: Mateusz jesteś?
17 kwi 19:58
Mateusz:
Jeden na pewno jest choc pewnie znalazło by się tu jeszcze paru innych jak sądzę
17 kwi 20:00
Licealista_Theosh:

Pomożesz mi z metodą krzyżową i odpowiesz na parę pytań odnośnie koagulacji? (innych niż
ostatnio).
17 kwi 20:01
Mateusz:
No sprobuje ale koło 21:00 bo teraz akurat mam wyjscie
17 kwi 20:04
Licealista_Theosh: Spoko.
17 kwi 20:05
Mateusz:
No to słucham co tam masz?
17 kwi 20:50
Licealista_Theosh: Trochę zajmie mi pisanie

. Napiszę pytanie a później odpowieź.
17 kwi 20:57
Mateusz:
ok to ja w tym czasie zrobie sobie przerwe tak z kilkanascie minut
17 kwi 20:58
Licealista_Theosh: Temat 1. Badanie przebiegu równowagi Donnana. Pomoar ciśnienia osmotycznego.
1) o czym świadczy zmiana barwnika pH w woreczku i roztworze dializacyjnym
− O tym że jony przez błonę półprzepuszczalną dążąc do stanu równowagi
2)Jaii proces obserwujemy i jak będą rozmieszczone jony pomiędzy roztworem albuminy i
roztworem dializacyjnym w stanie równowagi.
− Proces obserwowany to równowaga Donnana. Jony będą równo rozpuszczone
Dam link żebyś wiedział o co c'mon
http://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0007/57670/Cwiczenie-nr-4-dla-Liceum-Kalisz-Pomorskiego-spotkanie-2.pdf
17 kwi 21:04
17 kwi 21:10
Licealista_Theosh: Po myślnikach są moje odpowiedzi nie mam pewności czy są dobre.
17 kwi 21:13
Mateusz: Wiec tak co do pierwszego wpisu twoje odpowiedzi wyglądają ze są dobre aczkolwiek z biochemią
nie miałem duzo do czynienia wiec sie nie wypowiem tutaj w tej kwestii nie jestem pewien ale
tak jak mowie wyglądają na dobre.
drugi wpis
1) tak to jest ta micela
2) Tak dodatkowo mozna dopisac w sumie moze to i zbedne ale : ze cząstki koloidalne otaczone są
cząsteczkami rozpuszczalnika
17 kwi 21:28
Licealista_Theosh:
Aha dzięki. Mogę jeszcze spytać o metodę krzyżową odnośnie mieszania cieczy o danym stężeniu?
17 kwi 21:31
Mateusz:
Tak tak
17 kwi 21:31
Licealista_Theosh:

Oblicz ile gramów 96% roztworu H
2SO
4 należy dodać do 312g roztworu 8% aby otrzymać 18%
roztwór.
Z wpisaniem danych na krzyż kumam, ale dalszych proporcji już nie. Oczywiście tam po lewej są
%.
I teraz jakoś koślawo przepisałem z flipcharta i nie chcę tu męcić

.
17 kwi 21:36
Mateusz:
chyba troche zle zapisałes ten krzyz 96 powinno byc w pierwszej gałęzi chyba ogolnie lepiej
korzystac z reguły mieszanin:
a*A+b*B=(a+b)*C
a,b−masy roztworow o stezeniu A i B
C−stezenie nowego roztworu tak nawiasem mowiac krzyz stezen wynika własnie z tego zauwaz:
| a | | C−B | |
| = |
| w przypadku gdy nie masz podanej masy roztworu przyjmij ze wynosi ona 100g |
| b | | A−C | |
17 kwi 21:49
Licealista_Theosh: Nauczycielce wyszło że potrzeba 40g 96%% roztworu. Czy to jest dobrze?
17 kwi 22:04
Mateusz:
No to popatrzmy z proporcji:
| a | | C−B | |
| = |
| wyznaczam a => |
| b | | A−C | |
a(A−C)=b(C−B) /(A−C)
| | b(C−B) | |
a= |
| = U{312g(18%−8%)}{96%−8%=40g no bardzo dobrze jej wyszło |
| | A−C | |
17 kwi 22:09
Mateusz:
Poprawiam zapis:
17 kwi 22:09