matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc:)
EWELINKA20:
oblicz pole trapezu , którego podstawy mają długość 13 cm i 5 cm, a ramiona 4 cm i 6 cm
17 kwi 19:55
Basia:
x+y+5 = 13 x+y = 8 x
2
+h
2
= 4
2
y
2
+h
2
= 6
2
−x
2
− h
2
= −16 y
2
+ h
2
= 36 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− y
2
− x
2
= 20 (y−x)(y+x) = 20 8(y−x) = 20
20
5
y − x =
=
8
2
16
x+y = 8 =
2
5
−x+y =
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21
2y =
= 10,5
2
y = 5,25 wylicz teraz h z równania y
2
+h
2
= 36 i policz pole
17 kwi 20:26
POMOCY.:
bardzo Ci dziękuje
17 kwi 20:33