Okrąg w układzie współrzędnych
Monika: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x−2)2+(y−3)2=9 i prostopadłych do prostej x+y+4=0
17 kwi 19:51
Kacza: Podstaw pod y w równaniu okręgu y=x+b (musi być prostopadła do prostej y=−x−4 czyli a1a2=−1).
Resztę obliczasz normalnie
17 kwi 19:56
Kacza: Ahh ale wcześniej musisz wyliczyć te b z rówania prostej. Możesz to zrobić np. ze wzoru na
odległość punktu od prostej

.
17 kwi 19:59
Kacza: Ahh ale wcześniej musisz wyliczyć te b z rówania prostej. Możesz to zrobić np. ze wzoru na
odległość punktu od prostej

.
17 kwi 19:59