Ciąg geometryczny
kiks: Sprawdź, czy liczby |2√2−3|, 1−√3, sin233◯+cos233◯ są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu
geometrycznego.
Proszę o rozwiązania zadania i o w miarę możliwości szczegółowe rozpisanie.
17 kwi 19:42
Basia:
wskazówka:
a1 = |2√2−3| = 3−2√2
a2 = 1−√3
a3 = sin233+cos233 = 1
17 kwi 19:45
kiks: Osobiście to już zrobiłam na tyle, że podstawiłam za a1, a2, a3 kolejno te wyrazy, przeliczyłam
i wyszło mi, że a1=3−2
√2, wiadomo a2=1−
√3 natomiast a3=1. Próbowałam to zrobić z q. Po
| | a2 | | a3 | |
przekształceniu przyrównałam do siebie |
| = |
| . Próbowałam to policzyć i stanęłam |
| | a1 | | a2 | |
w tym momencie: 4−2
√3=3−2
√2 i nie wiem co począć dalej.
17 kwi 19:46
kiks: Czy wystarczy, że napiszę, że to sprzeczne? Zatem ciąg nie jest geometryczny? Czy źle coś
policzyłam?
17 kwi 19:55
123: W geometrycznym:
a22=a1*a3
17 kwi 19:56
Basia:
przypuśćmy, że
4−2
√3 = 3−2
√2 ⇔
4−3 = 2
√3−2
√2 ⇔
1 = 2(
√3−
√2) ⇔
14 = 3−2
√3*
√2 + 2 ⇔
2
√6 = 4
14 =
174 ⇔
√6 =
178 ⇔
sprzeczność, czyli ten ciąg nie jest geometryczny
17 kwi 20:00
kiks: O, i jak mało roboty

Super sposób, nie wiem czego go pominęłam wychodzi tożsamość zatem ten
ciąg jest geometryczny, tak? Dziękuuuuuję BARDZO!
17 kwi 20:02
kiks: Hmm, to teraz to już nie wiem
17 kwi 20:03
Basia: policzyłeś dobrze; na maturze podstawowej pewnie wystarczy napisać, że to sprzeczność
w poważnej matematyce trzeba to udowodnić
17 kwi 20:03
Basia:
√6 jest liczbą niewymierną
niewymierna ≠ wymiernej
17 kwi 20:05
kiks: To dlaczego wychodzi tożsamość ze wzoru, który podał 123?
17 kwi 20:06
Basia:
a22 = (1−√3)2 = 1 − 2√3 + 3 = 4−√3
a1*a3 = 3−2√2
gdzie tu tożsamość ?
założenie że te liczby są równe prowadzi do sprzeczności
17 kwi 20:07
kiks: Błąd nieuwagi... i wszystko poszło się paść. Dzięki już widzę gdzie popełniłam błąd.
17 kwi 20:11