Funkcja homograficzna
123: Witam. Zadanie 1. Narysuj wykres funkcji f(x)=3/x, a następnie przesuń go o wektor u=[−2;0].
Funkcję, której wykres otrzymałeś,oznacz jako g.
a) Napisz wzór funkcji g i określ jej dziedzinę
b) Rozwiąż algebraicznie i graficznie nierówność g(x)>= (większe bądź równe) 3.
Zadanie 2. Narysuj wykres funkcji f(x)= −2/x, a następnie przesuń go o wektor v=[1,0]. Funkcję,
której wykres otrzymałeś, oznacz jako g.
a) Napisz wzór funkcji g i określ jej dziedzinę.
b) Określ zbiór wartości funkcji g i współrzędne punktu, w którym wykres przecina oś OY.
c) Rozwiąż algebraicznie i graficznie nierówność g(x) > −x.
Czy mógłby ktoś pomóc. Mam semestr zaliczać z funkcji wymierniej a w ogóle tego nie rozumiem.
Proszę o wytłumaczenie.
17 kwi 19:13
123: Pomocy.
17 kwi 20:07