pomoze ktos , prosze :* ?
Martaaa95: 1.Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma pole boczne równe polu podstawy. jaka jest objętość,
jeżeli krawędź podstawy ma długość 5.
2. Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzna przechodzącą przez przeciwległe
krawędzie ścian bocznych. Otrzymany przekrój jest trójkątem prostokątnym. Jakie jest pole i
objetość ostrosłupa, jeżeli krawędź podstawy ma długość 3√2 ?
17 kwi 19:11
Mila:
1) Skorzystaj z rysunku do zadania z graniastosłupem sześciokątnym.
Pole podstawy:
a=5 dł. boku sześciokąta
| | a2√3 | | 52√3 | | 25√3 | | 75√3 | |
P=6* |
| =6* |
| =3* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
P
b=6*a*H
H− wysokość graniastosłupa
| | 75√3 | | 5√3 | | 75*5*3 | |
V=Pp*H= |
| * |
| = |
| wymnóż |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
17 kwi 21:24
Mila:

ΔACS− Δprostokątny równoramienny,⇒α=45
0
|SO|=H=|OC|
a=3
√2
AC=a
√2=3
√2*
√2=6
H=3
V=18j3
h
2=H
2+OE
2
h
2=3
2+(1,5
√2)
2
h
2=9+2,25*2
| | 3√6 | |
Pc=(3√2)2+2*3√2* |
| =9*2+3√2*3√6 |
| | 2 | |
P
c=18+9
√12=9*(2+
√12)
Pc=9*(2+2√3)=18(1+√3)
17 kwi 22:03
Martaaa95: danke .
18 kwi 07:47