Średnia arytmetyczna, pilne !
Milenka: Określ średnią arytmetyczną, medianę i dominantę podanego zestawu danych:
a) dane o liczbie zapałek w kilkudziesięciu pudełkach:
Liczba zapałek w pudełku: 37 38 39 40 41 42
liczba pudełek: 2 4 9 10 6 1
b) na diagramie przedstawiono informacje o bramkach, które padły w 40 meczach piłkarskich.
Liczba goli strzelonych w 40 meczach
25% − 4 gole
30 % − 3 gole
20% − 2 gole
15% − 1 gol
10% − 0 goli
17 kwi 19:08
delta: Δ
16 wrz 23:24
Janek191:
a)
| | 2*37 + 4*38 + 9*39 + 10*40 +6*41 +1*42 | |
śra = |
| = |
| | 2 + 4 + 9 + 10 + 6 + 1 | |
| | 74 + 152 + 351 + 400 + 246 + 42 | | 1265 | |
= |
| = |
| = 39,53125 |
| | 32 | | 32 | |
=========================================================
Mamy 32 dane liczby. Ustawiamy je rosnąco.Na szesnastym miejscu będzie
liczba 40 i na siedemnastym miejscu będzie też liczba 40 , więc mediana
===================
Najwięcej jest liczb 40 ( jest ich 10 ), więc dominantą jest
d = 40
=====
17 wrz 07:48
Janek191:
b)
0,25*40 *4 + 0,3*40*3 + 0,2*40*2 + 0,15*40*1 = 40 + 36 + 16 + 6 = 98
W 40 meczach strzelono 98 goli.
==========================
17 wrz 07:52