Uzasadnienie
Miły: Dane są liczby wymierne a,b,c takie, że równanie 2 ax + bx + c = 0 ma dwa rozwiązania
rzeczywiste. Uzasadnij, że jeżeli jeden z pierwiastków tego równania jest liczbą wymierną to
drugi pierwiastek też jest liczbą wymierną.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak zadanko zrobić. Z góry dziękuję
17 kwi 19:01
Basia: równanie liniowe nigdy nie ma dwóch rozwiązań
popraw treść
17 kwi 19:05
Miły: Zadanie jest wzięte z zadania.info więc nie ma tu błędu.
17 kwi 19:08
Miły: aaa, sorka, już widzę gdzie jest błąd
17 kwi 19:08
Basia: podaj link
17 kwi 19:08
Miły: Dane są liczby wymierne a,b,c takie, że równanie ax2 + bx + c = 0 ma dwa rozwiązania
rzeczywiste. Uzasadnij, że jeżeli jeden z pierwiastków tego równania jest liczbą wymierną to
drugi pierwiastek też jest liczbą wymierną.
17 kwi 19:08
Basia:
a≠0
a,b,c∊W
x
1, x
2 rozwiązania ⇒
ax
2+bx+c = a(x−x
1)(x−x
2) = a(x
2−x
2*x − x
1*x + x
1*x
2) =
ax
2 − a(x
1+x
2)x + a*x
1*x
2
stąd
−a(x
1+x
2) = b
| | b | |
jeżeli x1∊W ⇒ x2 = −x1− |
| ∊W |
| | a | |
i odwrotnie
17 kwi 19:17
Miły: Dzięki
17 kwi 19:19
Linka0094:

Dany jest sześcian ABCDEFGH, w którym |AB|=3. Oblicz odległość wierzchołka A od przekątnej EC.
30 kwi 18:52
Linka0094: sory, że tutaj, ale dalej nie ogarniam tej strony. Z góry dzięki za pomoc
30 kwi 18:53