Proste prostopadłe równoległe.
Kasiek: BŁagam pomóżcie potrzebuje na dziś ; (
Dana jest prosta x−8y=0. Znajdź równanie prostej zawierającej pynkt (4;15) i :
a) równoległej do danej
b) prostopadłej do danej
17 kwi 18:48
aniabb: y=1/8x
a) y=1/8(x−4)+15
b) y=−8(x−4)+15
17 kwi 18:50
Kasiek: Dany jest okrąg o równaniu (x−1)+(y+6)=25 [ to w nawiasach jest pod pierwiastkiem ]. Które z
poniższych punktów należą do okręgu? Odpowiedz za pomoacą obliczeń a nie rysunku.
A=(7;8) B = (1; −1 ) C= ( − 3; − 3) D=(4;0) E= (1 ; −6) F= (6; −6)
17 kwi 18:53
Kasiek: Dziękuję .
17 kwi 18:54
aniabb: wstawiasz współrzędna punktów za x i y i sprawdzasz czy wychodzi wynik czyli 25
17 kwi 18:57
PW: Zwyczajnie podstawiasz za iksa pierwszą współrzędną punktu, a za igreka − drugą. Jeśli
otrzymasz zdanie prawdziwe, to punkt należy do okręgu. Nie zadawaj takich pytań, bo się
Kartezjusz w grobie przewraca.
17 kwi 18:58
aniabb: (7−1)2+(8+6)2 ≠25 więc A nie należy
17 kwi 18:59
Kasiek: Aaaa też tak mysłałam, ale nie byłam pewna swojego myślenia więc wolałam się zapytać. Jeszcze
raz dziękuję ; )
17 kwi 18:59
Kasiek: PW nie każdy jest dobry z matematyki. Wolałam się zapytać . ; )
17 kwi 19:01
Mateusz: Oj
PW juz mu na pewno boków zabrakło z tego przewracania, musi sie oszczędzać
17 kwi 19:54