Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego
wajdzik: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n),wiedząc, że:
a
1+a
5=6 ⋀ a
2*a
4=−7
{a
1+a
1+4r=6
{(a
1+r)*(a
1+3r)=−7
{2a
1+4r=6 /:2
{a
12+4a
1r+3r
2=−7
{a
1+2r=4
{a
12+4a
1r+3r
2=−7
a
1=4−2r
(4−2r)
2+4r(4−2r)+3r
2=−7
16−16r+4r
2+16r−8r
2+3r
2=−7
−r
2+23=0
r
2−23=0
r=
√23 V r=−
√23
....
Dalej wyliczam a
1 po czym a
n, zrobiłem jakiś głupi błąd bo nie może r wyjść
√23.
Sprawdziłem parę razy ale nic nie znalazłem.
Wyniki:
a
n=4n−9;a
n=−4n+15
Mógłby ktoś zerknąć?