Mila:
Ω=2*2*2*2=16
A− wypadły dwa orły
Zdarzenia sprzyjające:
(OORR) na U{4!}{2!*2!] =6 sposobów
B−wypadł orzeł za pierwszym razem.
zdarzenia sprzyjające:
(O,xxx) na 1*2*2*2=8 możliwości ( za pierwszym razem orzeł, w następnych rzutach cokolwiek)
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
A∩B
Zdarzenia sprzyjające:
| | | |
(O,XOX)− 1* | =3 orzeł na pierwszym miejscu, wybieramy miejsce dla drugiego orła, na |
| | |
pozostałych miejscach reszki.
| | 6 | | 8 | | 3 | | 11 | |
P(AUB)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |