Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa jeśli
marta: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa jeśli :
sin & = 8/9 tg & = 4/3 Chorowałem i niestety nie wiem
jak to zrobić. Pomoże ktoś ?
17 kwi 18:07
Ania: ctg to odwrotność tg, tak wiec wynosi 3/4
wiesz, że sin
2x+cos
2x=1
cos
2x=1−sin
2x
| | sin | |
pierwiastkujesz, i wybierasz dodatnie rozwiązanie, bo tg i sin są dodatnie a tg to |
| |
| | cos | |
17 kwi 18:18
help: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x
tgx = − 1/2 i x ∊ (3/2π ; 2π)
21 paź 16:55