logarytmy
akante: Podaj te wartosci parametru m dla ktorych funkcja f(x)=m ma dwa rozwiazania mniejsze od 1
f(x)=ILog2x+6I co ja zle robie? za nic nie chce mi wyjsc prawidlowy wynik moze mi ktos
pomóc? wyjasnic o co w tym chodzi?
17 kwi 18:06
PW: x>0
log2x+6=m lub log2x+6=−m
log2x=m−6 lub log2x=−m−6
x=2m−6 lub x=2−m−6
Jak widać dwa pierwiastki są zawsze gdy m≠0. Naszym zadaniem jest tak dobrać m, żeby te
pierwiastki były mniejsze od 1. A kiedy 2u<1?
17 kwi 18:40
akante: nono

kiedy mniejsze od 0 ale czy rowne tez?
17 kwi 19:13