ABCD: Dany jest trójkąt o kątach przy podstawie 70* i 80*. Wyznacz kąt, pod jakim przecinają
się wysokości trójkąta poprowadzone z wierzchołków tych kątów.
17 wrz 13:24
Reverie: Nie jestem pewna co do wyniku, ale powinno być dobrze, tylko, że do tego zadania
przydałby się rysunek pomocniczy. Narysowałam go w paincie, żeby pokazać po kolei jak
wyliczyć ten kąt. Tu masz rysunek pomocniczy: http://i36.tinypic.com/24qsu15.jpg
1. Dane są dwa kąty przy podstawie, wyliczam kąt x przy wierzchołku
180 - 70 - 80 = 30
2. Rysuję prostą prostopadłą z wierzchołka kąta 70 do boku AB.
3. wiadomo, że kąt x ma 30, kąt prostopadły do boku AB ma 90, więc trzeci kąt utworzonego
trójkąta musi mieć 60 stopni. Na rysunku oznaczony literką z.
4. Jeśli z ma 60 stopni to kąt y musi mieć10 stopni, bo 70 - 60 = 10
5. Rysuję prostą prostopadłą z wierzchołka kąta 80 stopni do boku CA.
6. Analogicznie jak w punkcie 3. Kąt s ma 60 stopni, więc kąt t musi mieć 20 stopni, bo
80 - 60 = 20
7. Żeby wyliczyć kąt oznaczony pytajnikiem:
180 - 10 - 20 = 150 stopni
17 wrz 16:01