x,7,y Ciąg arytmetyczny
keith: Pomóżcie chociaż trochę

liczby x,7,y tworzą ciąg arytmetyczny jeżeli od pierwszej odejmiemy 1 od drugiej 4 a od
trzeciej 3 to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny, wyznacz x i y.
Błagam o pomoc albo o jakąś podpowiedź. Kompletnie zapomniałam jak robi się to zadanie
17 kwi 17:34
Basia:
| | x+y | |
x,7,y arytmetyczny ⇒ 7 = |
| |
| | 2 | |
x−1, 7−4=3, y−3 geometryczny ⇒ 3
2 = (x−1)(y−3)
rozwiąż układ równań
17 kwi 17:45
keith: nie rozumiem tego. jak to powstało?
17 kwi 18:00
keith: skąd to się wzięło?
17 kwi 18:01
Basia:
| | an−1+an+1 | |
w ciągu arytmetycznym an = |
| |
| | 2 | |
a w geometrycznym a
n2 = a
n−1*a
n+1
znasz takie własności ciągów ?
17 kwi 18:03
keith: x = 3 a y =11
?
tak mi wyszło
17 kwi 18:38
Basia:
3,7,11 jest arytmetyczny
ale 2, 3, 8 nie jest geometryczny bo
czyli źle wyszło; szukaj błędu
17 kwi 18:40