Z dowolnie wybranego punktu na boku trójkąta równobocznego prowadzimy odcinki prostopadłe do
dwóch boków. Wykaż, że suma ich długości równa się wysokości trójkąta.
Z rysunku wynika że Δ ADE jest podobny do Δ AFC, a Δ ABC jest podobny do Δ CEG
Na przeciwko kąta 60o jest dł. x i h (wierzchołek EAD),
a na przeciwko kąta 60o (wierzchołek ECG) jest dł. y,
x jest dwa razy mniejsze od h i teraz jak na podstawie rysunku napisać że x+y=h
Wiem że mogę to rozwiązać licząc, że
| ax | ay | ah | ||||
Pole ADF+ Pole CEG= Pole ABC => | + | = | => ax+ay=ah /:a => x+y=h
| |||
| 2 | 2 | 2 |

| 1 | ||
trójkąt ADE jest podobny do AGC więc x= | h | |
| 2 |
| 1 | ||
Alicjo, skąd wzięłaś związek x= | h , skoro punkt E nie jest środkiem boku AC, lecz | |
| 2 |
dorysuj odcinek EB
otrzymasz dwa trójkąty o polach:
| a*x | ||
P(AEB) = | ||
| 2 |
| a*y | ||
P(BEC = | ||
| 2 |
| a*x | a*y | a*h | ||||
+ | = | |||||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
Tak rozumiem dziekuję Ja wtedy przyjełam że trójkąt ADE jest podobny do AGC stad x= | h | |
| 2 |
| x | √3 | ||
= sin(60o) ⇒ x = AC*sin(60o) = AC* | |||
| AC | 2 |
| y | √3 | ||
= sin(60o) ⇒ y = EC*sin(60o) = EC* | |||
| EC | 2 |
| √3 | √3 | √3 | ||||
x + y = AC* | + EC* | = (AC + EC)* | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| a*√3 | ||
x + y = | = h | |
| 2 |