proste rownoległe obl m
agatrix :): wyznacz w prostych równoległych ile wynosi m
2x−2y=0
y= (12m−5)x +2
17 kwi 17:08
politechniczny:
y=x
żeby były równoległe to wpoł kierunkowy musi być taki sam
m=12
17 kwi 17:14
agatrix: hmmm
y=x bo −2y=−2x/(−2)
y=x −−−> to czaje
i czaje tez ze po prawej stronie musi sie rownac 1x bo x=y ale jeżeli 1/2 * 12 −5 = (1)x+2 to
czylo y = x+2
17 kwi 17:23
politechniczny : współczynnik kierunkowy wynosi 1
więc
m=12
17 kwi 17:26
agatrix: aaaaaaa wszystko jasne , dziękuje , a potrafiłbyś to zrobić ale w prostych prostopadłych ?
17 kwi 17:28
politechniczny : sprawdź czy wszystko się zgadza z książką ja jestem dopiero w 3 gimnazjum

funkcje liniową
przerobiłem jakieś dwa miesiące temu
proste są równoległe jeśli a
1*a
2=−1
17 kwi 17:31
politechniczny : proste są prostopadłe oczywiście jeśli a
1*a
2=−1
17 kwi 17:32