pomozecie ? :D
Martaaa95: 1. w szesciennym pojemniku o krawedzi 2 zamknieto kule styczna do kazdej ze scian opakowania.
jakim procentem objetosci opakowania jest objetosc powietrza w srodku?
2. ostroslup ma w podstawie prostokat o przekatnej 3√10 a jeden z bokow podstawy jest 3 razy
dluzsszy od drugiego. spodkiem wysokosci jest srodek podstawy, a krawedzie boczne nachylone sa
pod katem 30° do podstawy. jakie jest pole i objetosc ostroslupa?
3. wyznacz dlugosci wszystkich przekatnych graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego, jezeli
jego pole podstawy wynosi 24√3 a suma dlugosci wszystkich krawedzi 60.
4. stozek o promieniu r=3 i wysokosci h=5 oraz walec o promieniu R=2 maja rowne objetosci. jaki
jest stosunek ich pol calkowitych?
5. w stozek o promieniu r=8 i wysokosci h=6 wpisano kule. jakie jest pole calkowite i objetosc
kuli ?
17 kwi 17:01
Mila: 1)
a=2 dł. krawędzi sześcianu
r=1
V
sz=a
3=2
3=8
| | 4 | |
Vpowietrza=Vsz−Vkuli=8− |
| π |
| | 3 | |
| | | |
| *100%≈ |
| *100% oblicz do końca |
| 8 | | 8 | |
2) cdn
17 kwi 17:22
Mila:

2)
α=30
0
a=3b
|AC|=|DB|=3
√10
a
2+b
2=(3
√10)
2
(3b)
2+b
2=90
10b
2=90
b
2=9
b=3 i a=3*3=9
w ΔSOC:
3H=1,5
√30
H=0,5
√30
| | 1 | |
V= |
| a*b*H podstaw i oblicz |
| | 3 | |
POwierzchnia:
W Δ SOE:SE
2=H
2+OE
2
|SE|
2=(0,5
√30)
2+(4,5)
2
| | 3 | | 111 | |
|SE|2=0,25*30+20,25=27 |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
W ΔSOF:
SF
2=H
2+OF
2
SF
2=(0,5
√30)
2+1,5
2=0,25*30+2,25
| | 1 | | 1 | |
Pb=2* |
| a*|SF|+2* |
| *b*|SE| |
| | 2 | | 2 | |
Podstaw , oblicz i dokończ.
Czy dobre masz dane w treści?
17 kwi 17:49
Martaaa95: sprawdzilam jeszcze raz zadanie 2 i sie wszystko zgadza
17 kwi 17:50
Martaaa95: niczego w tresci i danych nie pomylilam.
17 kwi 17:51
Mila: A masz może odpowiedzi?
17 kwi 17:56
Martaaa95: niestety ni mam...
17 kwi 18:06
Martaaa95: mam te zadania na jutro, wiec wazne , ze sa chociaz ruszone. nawet jak sie wynik nie bd zgadzal
co do liczby itp. to nic. dziekuje

dasz rade reszte zrobic ?
17 kwi 18:07
Mila:

4) Stozek o promieniu r=3 i wysokosci h=5 oraz walec o promieniu R=2 maja rowne objetosci. Jaki
jest stosunek ich pól calkowitych?
| | 1 | | 1 | |
Vs= |
| πr2*h= |
| *π*3*3*5=15π |
| | 3 | | 3 | |
V
w=πR
2*H=15π⇔2
2*H=15
Powierzchnia stożka:
P
s=πr
2+πrl
l
2=3
2+5
2
l
2=9+25
l=
√34
P
s=π*3
2+π*3*
√34=9π+3
√34π=3π(3+
√34)
Powierzchnia walca:
P
w=2πR
2+2πR*H=2πR(R+H)=2π*2*(2+3,75)
P
w=4π*5,75=23π
| Ps | | 3π(3+√34) | | 3(3+√34) | |
| = |
| = |
| |
| Pw | | 23π | | 23 | |
17 kwi 18:16
Mila: Dobrze byłoby, abyś sama coś zrobiła a nie zaniosła gotowca, bo to bez sensu.
17 kwi 18:18
Martaaa95: jesteś wspaniała

dziekuję !
17 kwi 18:18
Martaaa95: kiedy ja kompletnie nie kumam ...
nie mam pojecia jak sie za to zabrac ....
17 kwi 18:18
Mila:

5) W stozek o promieniu r=8 i wysokosci h=6 wpisano kule. Jakie jest pole calkowite i objetosc
kuli ?
r=8
h=6
W ΔSDB:
SB
2=8
2+6
2
SB
2=100
SB=10
DB=EB=8 − punkty styczności okręgu wpisanego w kąt są jednakowo odległe od wierzcholka kąta
ΔOES∼ΔBDS
| | 1 | | 1 | |
II sposób R ze wzoru PΔ= |
| (16+10+10)*r= |
| |AB|*h |
| | 2 | | 2 | |
| | 8 | | 8 | | 256π | |
Pk=4πR2=4π* |
| * |
| == |
| j2 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
Vk= |
| πR3= |
| π*( |
| )3= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 512 | | 2048π | |
= |
| π* |
| = |
| j3 |
| | 3 | | 27 | | 81 | |
17 kwi 18:50
Martaaa95: robiłas jakies studia z matematyki ?
17 kwi 19:09
Mila:

Wyznacz dlugosci wszystkich przekatnych graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego, jezeli jego
pole podstawy wynosi 24√3 a suma dlugosci wszystkich krawedzi 60.
| | a2√3 | |
Psz=6* |
| (6 trójkątów rownobocznych) |
| | 4 | |
a=4
12a+6H=60
12*4+6H=60
6H=60−48⇔ 6H=12⇔H=2
Przekątne obliczymy z tw. Pitagorasa
W ΔKEB:
EB=2a=8
p
2=8
2+2
2=64+4
p=
√68=
√17*4=2
√17
W ΔKEA:
| | a√3 | |
AE=2h=2* |
| }=a√3=4√3 Patrz na sześciokąt foremny |
| | 2 | |
d
2=H
2+AE
2=2
2+(4
√3)
2
d
2=4+16*3=52
d=
√52=
√4*13=2
√13
17 kwi 19:10
17 kwi 19:17
Mila: No, mam poważne wątpliwości, czy twoja Pani będzie zadowolona, że nie sama zrobiłaś zadania.
17 kwi 19:57