Proszę o małą podpowiedź :)
Marta: Z punktu leżącego na zewnątrz kąta ABC o mierze 41o poprowadzono dwie proste: jedną równoległą
do BC, a drugą prostopadłą do AB. Wyznacz kąt między tymi prostymi. Prosiłabym o pomoc w
zrobieniu rysunku do tego zadania, bo ja chyba się źle do tego zabieram i dlatego mi nie chce
wyjść poprawnie.
11 wrz 21:37
AROB: Narysuję Ci , Marto.
11 wrz 22:29
AROB:

Rysunek przedstawia dwie proste przecięte równoległe, przecięte trzecią prostą.
Czyli kąty α i 41
0 są równe, jako kąty naprzemianległe wewnętrzne.
Odp. α = 41
0.
11 wrz 22:38
Alicja: No super już teraz wszystko jasne

dziękuję
11 wrz 22:51
AROB:

Marto − Alicjo.
11 wrz 22:56
zulus:
AROB
sprawdź te kąty naprzemianległe, bo coś mi tu nie pasuje
11 wrz 23:02
Alicja: bo tam wychodzi 49 stopni a nie 41
11 wrz 23:05
Alicja: bo to nie sa naprzemianlegle
11 wrz 23:05
11 wrz 23:06
AROB: Dzięki Zulus, już poprawiam.
11 wrz 23:08
Alicja:
11 wrz 23:08
zulus:
11 wrz 23:09
AROB:

α = 90
0 − 41
0 = 49
0
11 wrz 23:15
zulus:
11 wrz 23:29
Alicja:
11 wrz 23:31