PW:
Ω to zbiór wszystkich możliwych 2−elementowych ciągów o wartościach w zbiorze {1,2,3,4,5,6}
|Ω|=6
2=36
Niech A oznacza zdarzenie "suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 10". Wygodniej jest
policzyć |A'| − na palcach, bo A'={(4,6), (6,4),(5,5), (6,5), (5,6), (6,6)}, więc |A'|=6.
| | 6 | | 1 | | 1 | | 5 | |
P(A')= |
| = |
| . Wiadomo, że P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| . |
| | 36 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Jeżeli A∩B oznacza "suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 10 i za pierwszym razem wypadło 5",
to
| | 4 | | 1 | |
A∩B={(5,1), (5,2), (5,3), (5,4)}, |A∩B|=4, P(A∩B)= |
| = |
| . |
| | 36 | | 9 | |
| | 6 | |
Niech B oznacza zdarzenie "za pierwszym razem wypadło 5 oczek". P(B)= |
| ={1}{6} − tego już |
| | 36 | |
nie wypisuję, bo oczywiste.
| | P(A∩B) | | 19 | | 2 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| . |
| | P(B) | | | | 3 | |
c) oczywiste, bo zdarzenie A∩C − "suma oczek mniejsza od 10 i za pierwszym razem wypadła 1" to
| | P(A∩C) | | P(C) | |
C, a więc P(A|C)= |
| = |
| =1 |
| | P(C) | | P(C) | |