powierzchnię 500m^2, co stanowi jaką część kilometra kwadratowego
Zadankowy: Sklep ma powierzchnię 500m2, co stanowi jaką część kilometra kwadratowego?
17 kwi 16:19
pigor: ..., jeżeli to zadanie testowe, to szkoda, że "nie widzę" odpowiedzi , ale
np. tak :
| | 500 | |
500m2= x *1km2 ⇔ 500m2= x1000m2 ⇒ x= |
| ⇒ |
| | 1000*1000 | |
| | 1 | | 1 | |
⇒ x= |
| = |
| część . ... |
| | 2*1000 | | 2000 | |
17 kwi 16:28
Krzysiek: 1km=1000m to 1km
2=(1000m)
2 czyli 1km
2=1000m*1000m=1000000m
2
| | 5000 | |
to |
| = ...... policz |
| | 1000000 | |
17 kwi 16:28