Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego.
wajdzik: Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego,znając sumę S
n jego początkąwych wyrazów:
S
n=3(2
n−1)
S
n−1=3(2
n−1−1)
S
n−S
n−1=3(2
n−1)−3(2
n−1−1)=6
n−3−6
n−1+3=6
n−6
n−1=6
n(1−1)
Coś tutaj źle zrobiłem, wynik to: 3*2
n−1
Mógłby ktoś na to zerknąć?
17 kwi 16:15
Ajtek:
3*2
n≠6
n
17 kwi 16:16
wajdzik: Ok, czyli jestem tutaj:
S
n−S
n−1=3(2
n−1)−3(2
n−1−1)=?
Nie za bardzo wiem co dalej.
17 kwi 16:25
wajdzik:
17 kwi 16:33
BLS: | | 1 | |
3(2n−1)−3(2n−1−1)=3(2n−1−2n−1+1)=3*2n(1− |
| )=3*2n−1 |
| | 2 | |
17 kwi 16:35
wajdzik: dzięki, już wszystko jasne.
17 kwi 16:41
wajdzik: Jeszcze jedno.

S
n=2(3
n−1)
S
n−1=2(3
n−1−1)
| | 1 | |
Sn−Sn−1=2(3n−1)−2(3n−1−1)=2(3n−1−3n−1+1)=2*3n(1− |
| )=2*3n−1 |
| | 3 | |
W odpowiedziach mam jednak:
4*3
n−1
Mógłby ktoś na to zerknąć ?
17 kwi 16:48
wajdzik:
17 kwi 16:56
17 kwi 16:57
17 kwi 17:00
jikA:
To już wiesz co źle robiłeś tak?
17 kwi 17:01
wajdzik: Tak, nie wiedziałem skąd mi się to bierze ale wszystko rozumiem.
| | 2 | |
Mam |
| w nawiasie i licznik sobie powiedzmy mnożę, przez tą dwójkę którą mam przed |
| | 3 | |
nawiasem i wyjdzie mi czwórka.

Dzięki.
17 kwi 17:06