matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objetosc ostroslupa
paula:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy wynosi 12 cm. krawedz boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat 60 stopni. Oblicz objetosc ostroslupa
17 kwi 16:12
dero2005:
a = 12 d = a
√
2
h
= tg 60
o
=
√
3
⇒ h =
d
2
a
2
*h
V =
=
3
17 kwi 17:19