Równanie stopnia trzeciego
Kalefaktor2:
Wykazać,że jeśli równanie
x3 + px + q = 0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste
( w tym jeden podwójny to 27q
2 + 4p
3 = 0),a pierwiastek ten obliczmy ze
17 kwi 15:54
Bogdan:
Pierwiastki tego równania: x1 = x2 = a, x3 = b
Postać iloczynowa (x − a)2(x − b) = 0 ⇒ (x2 − 2ax + a2)(x − b) = 0
x3 + bx2 + 2ax2 + 2abx + a2x − a2b = 0 ⇒ x3 + (2a + b)x2 + (2ab + a2)x − a2b = 0
0 = 2a + b ⇒ b = −2a
p = 2ab + a2 ⇒ p = −4a2 + a2 ⇒ p = −3a2
q = −a2b ⇒ q = 2a3
Spróbuj dokończyć
17 kwi 16:19
x3:
Stosunkowo łatwe szkolne zadanie.Niech:
x
3 + px +q = 0 ⇔(x−x
1)(x
2 + Ax +B) = 0,A zatem:
x
2;−x
1+A=0
| | ⎧ | B−A2=p | |
| x1;B−Ax1=p | ⎩ | −AB=q |
|
x
0;−x
1B=q
Jeśli równanie
x2+Ax+B=0 posiada pierwiastek podwójny to:
| | 3q | |
i w zestawieniu z B−A2=p ⋀−AB=q rzeczywiście dostajemy x=− |
| c.n.w |
| | 2p | |
ciąg dalszy też nastąpi
17 kwi 16:23
x3:
| | A | |
Cztery powyższe równania A2− 4B=0 ⋀ x=− |
| ⋀B−A2=p⋀−AB=q |
| | 2 | |
dadzą też poniższe trzy:
A
2−4B=0
| | 27q2+4p3 | |
i w konsekwencji |
| = 0⇔27q2 + 4p3=0 c.n.w |
| | 3p2 | |
Bogdan,spróbój się nie wtrącać,korzystając z technicznego uprzywilejowania,
choćbyś był nawet jako ten kitajew,bo to pachnie ludowym kryminałem.A nade
wszystko nie udzielaj dygnitarskich pouczeń,tylko ew.rozwiązuj
zadania
17 kwi 16:49
Artur miast z mat to z tel:
Może Bogdan rzeczywiście tylko wtrącił swoje trzy grosze,ale był pierwszy o
całe 4 minuty!
a jeżeli chodzi o merytoryczną stronę zagadnienia to ten "Krysicki' dla fuksów
| | (q) | | (p) | |
podaje w takim przypadku: |
| 2+ |
| 3=0 ⋀ x=3√0,5q,jakoś tak |
| | (2) | | (3) | |
17 kwi 17:08
hwdtel i Zen64:
| | −3q | |
Jeżeli |
| porównasz z 3√0,5q i podniesiesz stronami do sześcianu |
| | 2p | |
to otrzymasz akurat 27q
2 + 4p
3=0,a jeżeli to ostatnie równanie podzielisz przez 108
i wyciągniesz pierwiastki to...(dośpiewaj sobie)
17 kwi 17:20
Bogdan:
Nie wiem x3, które wtrącenia masz na myśli i co jest w nich niestosownego.
17 kwi 17:44