matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Natalka:
(4−p)
2
− 4*1*2 < 0 jaki jest tego wynik ?
17 kwi 15:12
Bogdan:
(4 − p)
2
= (p − 4)
2
(p − 4)
2
− 8 < 0 ⇒ (p − 4 + 2
√
2
)(p − 4 − 2
√
2
) < 0, p
1
= 4 − 2
√
2
, p
2
= 4 + 2
√
2
p ∊ (p
1
, p
2
)
17 kwi 15:30