funkcje
nnita.: napisz wzór funkcji f(x) =(4−x)2+6x w postaci kanonicznej. okresl jej zbior wartosci
17 kwi 15:03
Piotr: 1.skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia (a−b)2
2.Uporządkuj współczyniki a,b,c
3.Policz deltę oraz p i q ze wzoru
4.Podstaw do wzoru postaci kanonicznej
Chyba tak
17 kwi 15:12
pigor: ..., lub np. tak :
f(x)=(4−x)2+6x= 16−8x+x
2+6x= x
2−2x+1+15=
(x−1)2+15, a ponieważ
a=1>0 i q=15, to
Z.w.=[15;+∞) − szukany zbiór wartości danej funkcji f. ...
17 kwi 15:21
nnita.: dziekuje
17 kwi 16:01