Zbadaj monotoniczność
alm: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
| | (n+1)!(2n)! | |
an= |
| |
| | (2n+1)!n! | |
Zbadaj monotoniczność:
| | −1 | | −1 | |
an+1−an= |
| = |
| |
| | (2n+3)(2n+1) | | 4n2+8n+3 | |
Czyli mianownik zawsze rosnący bo n∊C.
I teraz pytanie Czy to wystarcza jako dowód że ciąg jest malejący.
Czy ciąg jest rosnący
17 kwi 14:52
irena_1:
licznik jest ujemny, mianownik dodatni dla każdej liczby naturalnej n, więc różnica jest ujemna
dla każdej liczby naturalnej n.
To wystarczy, żeby napisać, że ciąg jest malejący
17 kwi 15:41