geometria na płaszczyźnie
c: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(−4,3), B=(2,5), C=(1,−3). Wyznacz równanie prostej
przechodzącej przez punkty B i D, jeżeli punkt D należy do odcinka AC i dzieli go w stosunku
1:3 licząc od wierzchołka A.
17 kwi 14:31
Kaja: Niech S to środek odcinka AC. wyznacz sobie ten punkt ze wzoru
S=(xA+xC2,yA+yB2). Następnie wyznacz środek odcinka AS ( czyli właśnie
punkt D). A potem napisz równanie prostej przechodzącej przez B i D (do równanie y=ax+b
podstaw B i D i wylicz współczynniki a i b)
17 kwi 14:47
17 kwi 14:49