sin
pilne: czy jest jakis wzor na sin ( x * y)

jak to mozna zamienic
17 kwi 14:18
Dominik: a jakie masz zadanko?
17 kwi 14:19
pilne: mam do obliczenia granice przy x dazacym do 3
| | sin(sin(x−3)(x+3) | |
a mianowicie |
| |
| | sin(x−3)(x+2) | |
i chce skorzystac z tego ze
sinxx dazy do 1 ...
17 kwi 14:20
pilne: i pasowalo by mi jakos rozdzielic mianownik i licznik... nie wiem czy w dobrym kierunku
kombinuje
17 kwi 14:21
Dominik: a to z granicami ja ci nie pomoge

LO
17 kwi 14:25
pilne: nic nie szkodzi

moze ktos inny sie znajdzie
17 kwi 14:26
pigor: ..., dobrze myślisz, ale czy na pewno masz w mianowniku
sin(x+3)(x+2), czy może miało być (x−3)(x+3} . ...
17 kwi 14:41
pilne: w mianowniku jest sin(x
2 − x − 6x) tylko po prostu zamienilam to na postac iloczynowa
17 kwi 14:42
pilne: chyba ze trzeba jakos w liczniku cos dodac i skorzystac ze jakiegs magicznego wzoru, nigdy z
trygonometrii dobra nie bylam
17 kwi 14:45
xx:
a co jest w liczniku?
17 kwi 14:45
pilne: w liczniku sin(sin(x2 − 9))
17 kwi 14:46
pigor: to może napisz mi jednak uważnie jak wyglądało...

dziewicze ( nie zmienioną
przez ciebie)to wyrażenie wymierne na początku:
17 kwi 14:47
pilne: | sin(sin(x2−9)) | |
| x azy do 3 |
| sin(x2−x−6) | |
prosze bardzo
17 kwi 14:48
xx:
| sin(sin(x2−9)) | |
| = |
| sin(x2−x−6) | |
| | sin(sin(x2−9)) | sin(x2−9) | |
= |
|
| = |
| | sin(x2−9) | sin(x2−x−6) | |
| | sin(x2−9) | | sin(x2−9) | x2−x−6 | | x2−9 | |
= |
| = |
|
| * |
| = |
| | sin(x2−x−6) | | x2−9 | sin(x2−x−6) | | x2−x−6 | |
| | x2−9 | | x+3 | | 3+3 | | 6 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2−x−6 | | x+2 | | 3+2 | | 5 | |
17 kwi 14:58
pigor: ... , a więc widzę to tak :
| | sin(sin(x2−9)) | | sin(sin(x−3)(x+3)) | |
limx→3 |
| = limx→3 |
| = |
| | sin(x2−x−6) | | sin(x−3)(x+2) | |
| | sin(sin t(t+6)) | |
= |x−3=t i x→3, to x=t+3 i t→0 i |= limt→0 |
| = |
| | sin t(t+5) | |
| | sin(sin0) | | sin0 | |
= [ |
| ] = [ |
| ]= 1 . i tyle  |
| | sin0 | | 0 | |
17 kwi 14:59
pigor: ... o
brawo xx .
17 kwi 15:00
pilne: ooo boziuuu, w zyciu bym na to nie wpadla !
dziekuje OGROMNIE!
17 kwi 15:01
pigor: ... no jasne, jestem pod wrażeniem, że też na to nie wpadłem

. ...
17 kwi 15:03
pilne: na cwiczeniach takie latwe zadania a na kolokwium.... eh zycie studenta matematyki jest
ciezkie
17 kwi 15:04
pigor: ... , kształcący, nietypowy przykład i teraz , wcale nie trudny , bo
wystarczyło
"szerzej" na niego spojrzeć, krótko mówiąc − zabrakło mi.pokory − zmylił mnie ten
| | sinAx | |
"sinus w sinusie", a to jest nic innego jak |
| tylko, że dopiero w 2−gim kroku ; |
| | sinBx | |
dziękuję jeszcze raz
xx, nauczyło mnie to . ...
17 kwi 15:15