stożek
Olek: Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie 16 i ramionach 17. Oblicz pole powierzchni bryły
powstałej w wyniku obrotu danego trójkąta wokół ramienia
17 kwi 14:13
Martaaa95: r=15 , h=8 i l=17
r=sie wysokosci trojkata ronoramiennego
r−oblicz t z tw. pitagorasa wynik masz na gorze
h=połowa podstawy
V=2/3*pi*225*8=600pi
Pc=2Pb+Pp
Pc=2pirl+pir2
Pc=225pi+510pi=735pi
18 kwi 07:52
Aga1.:

Jest to trójkąt ostrokątny, a bryła to dwa stożki złączone podstawami.
P=πr*17+πr*16.
r− to zarazem wysokość opuszczona na ramię.
18 kwi 09:16