matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zapisz
lena:
Zapisz wyrazenie w postaci uporzadkowanego wielomianu: 6(6+y)(y+4)(y−2)=
17 kwi 13:34
Kaja:
6(6y+24+y
2
+4y)(y−2)=6(y
2
+10y+24)(y−2)=6(y
3
−2y
2
+10y
2
−20y+24y−48)=6(y
3
+8y
2
+4y−48)= =6y
3
+48y
2
+24y−288
17 kwi 13:59