Dwumian Newtona
tygryseks: Dwumian Newtona
Proszę o pomoc w zadanku:
Zast. Dwumian Newtona do wyrażenia (1+3x)
n i wyprowadzić stąd następujący wzór:
Ja zrobiłem coś takiego ale nie do końca mi wyszło chyba to o co chodzi:
| | | | | | | |
(1+3x)n= ∑k=0 n | 1n−k*(3x)k = | 1n−0*(3x)0+ | 1n−1*(3x)1 + |
| | | | |
| | | | | | | | | | | |
| 1n−2*(3x)2 +...+ | 1n−n*(3x)n = | + | 3x + | (3x)2 +...+ |
| | | | | | |
Co zrobić żeby to było ok?
17 kwi 13:03
xx:
wstaw x=1
17 kwi 13:07
tygryseks: O faktycznie, jakie proste

Dzięki
Lepiej od razu wstawić x=1 i potem obliczać to co obliczyłem czy obliczyć tak i na końcu
podstawić x=1 czy bez znaczenia?
17 kwi 13:11
xx:
Bez znaczenia, ale lepiej od razu wstawić.
17 kwi 13:13