as
piter: w trapezie równoramiennym krótsza podstawa i wysokość mają długość 3, a kąt ostry trapezu miarę
60stopni. Oblicz pole i obwód tego trapezu
17 kwi 12:56
aniabb:

Obwód = 15
Pole = (3+6)*1,5
√3/2=6,75
√3
17 kwi 13:00
piter: to jest źle zrobione Aniu bo wysokość wynosi 3

liczyłem to tak,że ctg60stopni=b/a i wyszło mi,że b=
√3 i wtedy wychodzi mi że c=2
√3 a
jeśli bym liczył że sinus=a/c to wychodzi inaczej więc jak to liczyć
17 kwi 15:21
pigor: .... niech
2r − dł. ramienia trapezu, to z warunków zadania :
r√3=3 ⇒ 3r=3
√3 ⇒
r=√3 − dł. rzutu ramienia trapezu na dłuższą
podstawę, zatem
Ob.= 3+4r+2r+3= 6r+6= 6(r+1)=
6(1+√3) − szukany
obwód trapezu ;
P= 12(2r+3+3)*3=
12(2r+6)*3= 3(3+r)=
3(3+√3 − szukane
pole. ...
17 kwi 15:34
Bogdan:
| 3 | |
| = tg60o ⇒ x = ... dokończ |
| x | |
17 kwi 15:36
piter: P= 12(2r+3+3)*3= 12(2r+6)*3= 3(3+r)=3(3+√3
skąd takie Pole? nie rozumiem bo ja liczę 1/2(x+h)*h bo ogólny jest 1/2 a+b *h
17 kwi 16:10
piter: aa co ze mnie za sierota

poknociłem wzory

już wszystko jasne

dzięki
17 kwi 16:15