matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód z trójkątem
staryRafiki:
P(ABD)
|AD|
Punkt D leży na boku AC trójkąta ABC. Wykaż,że
=
P(DBC)
|DC|
Dawno nie robiłem takich zadań i nie mam pomysłu z czego skorzystać... help mi pls
17 kwi 12:00
aniabb:
P(ABD)
AD*h/2
AD
=
=
P(DBC)
CD*h/2
CD
17 kwi 12:11
staryRafiki:
hehe proste jak się spodziewałem, dzieki Aniu!
17 kwi 13:53