Oblicz
Candy: Wysokość równoległoboku poprowadzona z wieszchołka D jest równa ha+ 2 √3. Dzieli ona bok a
równoległoboku w stosunku 1:3. Ponadto wiadomo, że kąt alfa jest ostry i sin alfa =
√32. Oblicz nast. wielkości. Cos kąta ostrego alfa, dł. boku b równoleg., dł dłuższej
przekątnej.
17 kwi 11:48
aniabb: sin2α+cos2α=1
zatem cos2α=1−3/4 = 1/4
cosα=1/2 bo kąt ostry
17 kwi 11:54
aniabb: czy po h
a jest =
17 kwi 11:55
Candy: tak po ha jest =
17 kwi 11:57
aniabb:

| 2√3 | | √3 | |
| =sinα= |
| zatem b= 4 |
| b | | 2 | |
x=2
a=8
d
2=(2
√3)
2+8
2 = 12+64=76
d=
√76
17 kwi 11:59
oli: Dziękuję
17 kwi 12:00